top of page

Disfuncția erectilă: simptome, cauze, tratament


Astăzi, urologii -andrologii, în practica lor medicală zilnică, se confruntă din ce în ce mai mult cu necesitatea de a identifica cauzele, a găsi modalități, restabili potența pacienților care suferă de această patologie. Tehnologiile moderne și metodele de tratare a disfuncției erectile (impotență) cu diagnostic în timp util pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții sexuale la bărbați.

Disfuncția erectilă - este o afecțiune recurentă care se caracterizează printr-o încălcare a calității unei erecții, incapacitatea de a o menține sau de a o realiza în măsura necesară pentru actul sexual complet.

Termenul " disfuncție erectilă "a fost introdus în 1992, când Institutul Național American de Sănătate a propus utilizarea acestuia ca un concept mai extins decât "impotența". Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), pe baza numeroaselor studii mondiale autoritare, fiecare al zecelea bărbat în vârstă de 21-29 de ani se plânge de tulburări erectile, fiecare al cincilea la vîrsta de 30-35 de ani, aproape fiecare al doilea la vîrstă 40-70 de ani. Aceasta este amploarea problemei de astăzi și, conform previziunilor experților medicali, aceste cifre se pot dubla în următorii 25 de ani.

Se recomandă consultația la urolog - androlog, dacă se observă următoarele simptome:

* erecția nu este suficient de puternică pentru contactul sexual;

* probleme sau incapacitatea de a atinge un nivel satisfăcător și de durata a erecției;

* ejaculare prematură.


Cauzele disfuncției erectile pot fi împărțite în externe (exogeni) s-au interne (endogeni).

Cauze externe ale disfuncției erectile:

* Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori care are un impact negativ asupra funcției erectile.

* Alcoolul, în special "alcoolismul de bere", dependența de droguri.

* Sindromul oboselii cronice, lipsa cronică de somn, șederea constantă într-o situație stresantă la locul de muncă și în relațiile de familie.

* Factori de mediu: nutriție irațională dezechilibrată, alimente epuizate de vitamine și oligoelemente, OMG-uri (alimente modificate genetic).

* Radiații, lucrul în condiții de radiații de înaltă frecvență.


Cauzele interne ale disfuncției erectile:

* Tulburări de reglare hormonală: hipogonadism (insuficiența producției de testosteron de către testiculele unui bărbat), o serie de boli asociate cu tulburări ale glandei pituitare și ale glandelor suprarenale, unele tumori (de exemplu, adenomul hipofizar).

* Efectele secundare ale administrării diferitelor medicamente (unele medicamente antihipertensive și antiaritmice, corticosteroizi, medicamente psihotrope și antidepresive etc.).

* Modificări legate de vârstă și dobândite în țesuturile și structurile penisului implicate în mecanismul de erecție.

* Boli și tulburări neurologice (epilepsie, boala Parkinson, scleroză multiplă, leziuni și operații ale creierului și măduvei spinării, pelvisului și perineului).

* Boli ale sistemului cardiovascular (hipertensiune arterială, ateroscleroză etc.).

* Diabet zaharat, obezitate, sindrom metabolic.

Lista de mai sus conține doar cele mai frecvente cauze care stau la baza dezvoltării disfuncției sau a bolilor, al căror simptom este o deteriorare a calității unei erecții.

Conform unei alte clasificări a factorilor de tulburări, disfuncția erectilă este împărțită în psihogenică și organică (somatică). Tabelul de mai jos prezintă diferențele dintre aceste tipuri unul față de celălalt, care determină în mare măsură schema de tratament prescris.

Ø Disfuncție erectilă psihogenă

· Debut brusc

· Manifestări periodice

· Situațională

· Este asociat cu orice experiență psihologică puternică, stres, experiență nereușită

· Noaptea / dimineața erecția este păstrată

· Erecție convingătoare în timpul episoadelor de masturbare de substituție,

· În timpul actului sexual, dacă apare, tensiunea penisului persistă


Ø Disfuncție erectilă organică

· Debut treptat

· Curs progresiv

· Constantă

· Este asociată cu orice boală sau luând anumite medicamente

· Noaptea / dimineața erecția este absentă

· Nu există erecție în timpul încercărilor de masturbare de substituție sau este foarte scurtă și de calitate nesatisfăcătoare.

· În timpul actului sexual, tensiunea penisului poate dispărea

Metode de tratare a disfuncției erectile

Cunoștințele moderne în domeniul urologiei-andrologiei și sexologiei, precum și capacitatea de a selecta individual o combinație de agenți farmacologici, tehnici terapeutice și chirurgicale permit astăzi rezolvarea multor probleme asociate cu disfuncția erectilă (impotență). Atunci când alegeți o strategie eficientă de tratament, depinde mult de cauzele și gradul de manifestare a tulburării, de vârstă, și bolile concomitente.

În arsenalul urologilor, persistă medicamente moderne care ajută la stimularea restaurării funcției erectile.

Datorită publicitățiilor științifice în domeniul dat, astăzi toată lumea cunoaște numele celor mai renumite medicamente pentru restabilirea potenței.

Insă medicii îndeamnă să se abțină pacienții de la tratamentul de sine stătător a patologiei date, ceea ce poate duce la efecte secundare negative.

Numai consultarea profesională la medicul urolog-androlog și diagnosticarea optimă garantează că medicamentele prescrise vor fi eficiente și nu vor dăuna sănătății.

Metodele de fizioterapie care îmbunătățesc fluxul sanguin și calitatea erecției sunt utilizate pe scară largă în practica medical. În clinicile medicale, este prezentată posibilitatea de a efectua un tratament complex folosind terapia LOD suplimentată cu iradiere cu laser și LED. Procedurile sunt efectuate pe un dispozitiv modern și prezintă o eficiență ridicată în tratamentul disfuncției erectile, în special atunci când patologia vasculară este detectată în stadiile incipiente.

Există, de asemenea, tehnologii pentru protezele funcției erectile — intervenții chirurgicale cu instalarea de faloproteze de diferite modificări. Aceasta este o metodă radicală de depășire a cauzelor reale, organice ale disfuncției erectile, pe care medicii le folosesc numai după o examinare completă a pacientului. Decizia privind protezele trebuie luată cu toate informațiile de diagnosticare și cu conștientizarea deplină a responsabilității alegerii făcute. Deoarece, indiferent cât de fiabilă, multicomponentă și modernă este faloproteza instalată, după operație, restaurarea mecanismului natural de erecție va deveni imposibilă.

Pentru a restabili în mod eficient funcția erectilă, este necesar să vizitați consultarea unui medic urolog-androlog și să faceți un examen medical complet. Medicii clinicilor, pe baza datelor de diagnostic, vor oferi un plan optim de tratament ținând cont de toate indicațiile individuale. Căutând ajutor profesional, pacientul este garantat să primească informații complete despre cauzele încălcării și răspunsuri motivate la toate întrebările legate de procedurile prescrise. Se va recomenda pentru a obține un echilibru armonios între muncă și odihnă, se va elabora o schemă de mâncare adecvată, variată și delicioasă. Un curs bine ales de măsuri terapeutice și preventive, efectuat sub supravegherea profesioniștilor, vă va permite să obțineți o erecție adecvată cât mai curând posibil.

Prevenirea disfuncției erectile

Măsurile de prevenire generală a disfuncției erectile includ:

· nutriție echilibrată și rațională, bogată în vitamine și oligoelemente, aminoacizi esențiali și acizi grași polinesaturați;

· respectarea regimului de muncă și odihnă, în primul rând, un somn complet (în timpul somnului organismul își restabilește toate setările unice de autoreglare și elimină "defecțiunile" din ele);

· activitate fizică, sport, inclusiv activități în aer liber;

· absența situațiilor stresante prelungite la locul de muncă și acasă;

· abținerea de la abuzul de alcool (inclusiv berea), fumatul și consumul de substanțe narcotice;

· prevenirea și tratamentul în timp util de către specialiști a bolilor care duc la disfuncție erectilă (hipertensiune arterială, ateroscleroză, diabet zaharat, obezitate etc.).

Separat, este necesar să se numească produse alimentare care îmbunătățesc funcția erectilă și pot fi utilizate ca prevenire a încălcării acesteia: alimente bogate în vitamine solubile în grăsimi și apă (ulei de măsline, nuci, măcieș, coacăză, legume și fructe proaspete, cereale și leguminoase), surse de acizi grași polinesaturați omega - 3 (ulei de pește, susan, ulei de porumb) și aminoacizi esențiali (lapte și produse lactate, ouă de prepeliță, carne și pește). Desigur, vorbim doar despre ingrediente naturale și nu despre produse modificate genetic" nemuritoare". În același timp, trebuie amintit că supraalimentarea și excesul de greutate sunt, de asemenea, o cale directă către tulburările de potență.

Disfuncția erectilă - este adesea o consecință a unei anumite boli sau tulburări în sistemul de reglare a procesului de erecție. Încălcările apar rar instantaneu și permanent.

Prin urmare, la primele manifestări ale disfuncției erectile, se recomandă ca un bărbat să consulte imediat un medicul urolog-androlog, pentru a nu pierde momentul de a începe tratamentul în timp util, eficient și sigur.



 
 
 

Comments


Пост: Blog2_Post

Форма подписки

Информация отправлена. Спасибо!

+37369368454

Policlinica MedExpert

Strada Gheorghe Asachi 62/3, Chișinău 2028

  • Facebook
  • LinkedIn

©2021 Balagura Marcel - chirurg urolog. 

bottom of page