top of page

Incontinența urinară

În activitatea oricărui medic practician una din cele mai principale și dificile probleme este cercetarea și stabilirea cauzelor diferitor boli. În ceea ce privește I.U.(Incontinența Urinară) această problemă este și mai actuală decât în alte afecțiuni.

Trebuie să recunoaștem, că etiologia afecțiunilor are o mare importanță în alegerea tacticii tratamentului adecvat și la timp. Cu părere de rău până la momentul actual nu se cunoaște cu certitudine care este cauza sau cauzele I.U.

La această temă se discută mult. Majoritatea absolută a specialiștilor în materie au ajuns la concluzia că la apariția și dezvoltarea I.U. sunt implicați mai mulți factori de risc, fiecare dintre ei pot fi socotiți ca factori care pot favoriza sau determina etiologia I.U. Acești factori pot fi împărțiți în câteva grupe:

1. Factorii favorizanți: Printre acești factori putem numi: sarcina, nașterea, histerectomia, operațiile vaginale și pelviene, radioterapia pelviană și traumatismele locale. Unii autori numesc acești factori ca factorii obstetrico-ginecologici.

2. Factori predispozanți: Din această grupă de factori fac parte: sexul, rasa, factorii neurologici, musculari, și familiali, defectele constituționale ale țesutului conjunctiv.

3. Factori determinanți sunt obezitatea, bolile pulmonare, fumatul, menopauza, constipația, infecțiile locale, tratamentele medicamentoase.

4. Factori, care duc la decompensarea I.U. sunt vârsta, bolile psihice, imobilitatea.

5. Factorii sociali țin de modul de viață, muncă, locul de trai (oraș sat).

Factorii descriși fiecare aparte și toți împreună pot influența la apariția și menținerea I.U. Acești factori au la baza lor acțiunea asupra a mai multor componente, elemente anatomo-funcționale și sociale ce pot fi socotite ca factori etiologici în I.U. Cel mai principal element este alterarea țesutului conjunctiv din zonele respective, ce și duce la formarea unor leziuni a ligamentului pubo-uretral, a fasciei urogenitale, cât și a diafragmei urogenitale și a celei pelviene. Drept consecință, au loc unele disfuncții urinare cum ar fi: polakiuria, imperiozitate până la IUE. Centrul tendinos reprezintă punctul de maximă rezistență al perineului și este cel mai important element de susținere a uterului și vaginului. Diafragma urogenitală reprezintă deasemenea un suport major pentru uretră și vagin.

Fascia endopelvică, țesuturile conjunctive precum și ligamentele pubouretrale au multiple roluri de susținere într-o normalitate uretra, vagina și alte structuri din bazinul mare și cele din bazinul mic, ce presupun prevenirea sau din contra apariția I.U. și a altor disfuncționalități. În apariția I.U. pot avea un rol important și unele condiții, situații medicale (iatrogene). Pelvisul osos feminin este adoptat funcției de reproducție prin forma sa care permite angajarea capului fetal și nașterea produsului concepției. Mușchii ridicători anali au un rol important în menţinerea organelor abdominale într-o poziție normală. Slăbirea acestor mușchi poate duce la apariția prolapsului organelor pelviene și a prolapsului uretro-vezical ce va condiționa apariția I.U. Diafragma urogenitală asigură continența. Afectarea diafragmei va contribui la apariția I.U. Sfincterul uretral striat și cel neted asigură funcționarea normală a V.U. și a uretrei. Dereglările anatomo-funcționale primare sau secundare a sfincterilor vor duce la apariția I.U. cu diverse forme de manifestare clinică. Rolul elementelor anatomo-funcționale în etiologia I.U a fost menționat de mai mulți autori.

Denspre toate acestea și mai mult puteți citi în cartea Incontinența urinară.


1 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Cistita

Пост: Blog2_Post
bottom of page