Infecția cu papilomavirus la femei
- Marcel Balagura
- 30 янв. 2021 г.
- 3 мин. чтения

Este greu de imaginat că doar în urmă cu 30 de ani, oamenii de știință au crezut că virusurile papilomavirusului uman (HPV) sunt un grup mic și fără importanță de viruși care cauzează formarea de negi pe piele și membranele mucoase. De atunci, în acest domeniu de expertiză clinică a avut loc o adevărată revoluție, după ce sa constatat că HPV are un potențial patogen grav, iar infecția cu HPV se caracterizează printr-o incidență ridicată a morbidității și mortalității.
Infecția cu papilomavirus este considerată cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, cu o frecvență care atinge 82% în rândul populației active sexual.
Acum există aproximativ 300 de tipuri de HPV, dintre care există tipuri de risc oncologic ridicat, mediu și scăzut. Unii reprezentanți ai familiei HPV, în special tipul 16 și 18 , sunt agenți cancerogeni . HPV aceste tipuri sunt cauza majorității cazurilor de cancer de col uterin, aproximativ 90% din cazurile de tumori maligne ale regiunii anale, cel puțin 40% din cazurile de tumori maligne ale vulvei, vaginului și penisului. Mai mult de 90% din cazurile celei mai agresive forme de cancer de col uterin-adenocarcinoma se datorează tipului HPV 16, 18, 45.
Virusurile de tipul 6,11 sunt cauza verucilor genitale ale vulvei și vaginului la femei.
Infecția cu HPV apare după contactul sexual cu o persoană bolnavă, precum și cu un purtător de virus care nu are manifestări clinice. Infecția după un singur act sexual are loc în aproximativ 60% din cazuri. Virușii păstrează vitalitatea și pe suprafața obiectelor non-vii. HPV este rezistent la căldură și uscare, păstrează vitalitatea în celulele exfoliante ale pielii, în legătură cu care există un mecanism de contact și de uz casnic de infecție prin micro–leziuni ale pielii.
Principalele organe - obiective pentru HPV la femei sunt zona perineului, labiilor, vulvei, vaginului și colului uterin. Aceasta este zona posibilă de formare a microtraumelor în timpul contactelor sexuale. Care este o condiție foarte favorabilă pentru introducerea virusului în celulele pielii și mucoaselor. În acest sens, infecția cu HPV se manifestă prin apariția în aceste zone a verucilor genitale plate sau ascuțite. Boala este adesea complicată de o infecție bacteriană secundară, care este însoțită de apariția unor mâncărimi și dureri.
Infecția cu HPV a colului uterin duce la displazii de severitate diferită și, ulterior, la un posibil cancer de col uterin. Dar aceste modificări în stadiile incipiente nu se manifestă și pot fi detectate numai prin examinarea ginecologică prin colposcopie și examinarea frotiurilor citologice din colul uterin.
Cum să te protejezi de virus? La această întrebare, puteți răspunde știind principalii factori de risc pentru infecția cu HPV.
Dezvoltarea infecției cu papilomavirus la femei contribuie: vârsta tânără, începutul precoce al vieții sexuale. Cel mai adesea, virusul este detectat la pacienți 15-25 ani. Această perioadă coincide cu începutul vieții sexuale și cu dobândirea experienței sexuale; sarcina, nașterea timpurie, avorturile repetate, însoțite de traumatizarea inevitabilă a țesuturilor tractului genital și deschiderea porții pentru infectarea cu bacterii și viruși; un număr mare de Parteneri și relații sexuale frecvente (frecvența infecției cu virusul este direct proporțională cu numărul de parteneri sexuali); sex neprotejat, neglijarea metodelor de barieră de contracepție; contacte cu un partener care a avut relații sexuale cu femeile care suferă de cancer de col uterin, cu condiloame anogenitale; lipsa igienei elementare a organelor genitale și a stimulilor locali, atât la femei, cât și la bărbați; boli inflamatorii cronice ale organelor genitale și diverse infecții urogenitale, inclusiv etiologia virală etc.
Deoarece apariția de displazie de col uterin și cancerului de col uterin nu se întâmplă imediat după infectare, și în termen de câteva luni și chiar ani de zile (în caz de cancer) la persistentă HPV infecție, adică constantă prezența virusului în țesutul colului uterin, principala modalitate de prevenire a acestor boli este depistarea precoce a HPV. În condițiile moderne, acest lucru nu este dificil. Inspecție în oglinzi, colposcopie (examinare în microscop cu o creștere de 15-30 de ori a colului uterin, vaginului și vulvei); frotiuri citologice cu suprafata colului uterin și pereții vaginului; PCR diagnosticul cu definiția de tipul și cantitatea de virus (perie de pe suprafața colului uterin și a vaginului) - iată algoritmul de acțiune, care permite în timp util pentru a pune un diagnostic și de a începe tratamentul HPV.
Amintiți – vă: diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sunt cheia sănătății dvs.!
Commentaires