Una din cele mai bune metode de tratament Instilația uretrei si a vezicii urinare
- Marcel Balagura
- 12 нояб. 2022 г.
- 4 мин. чтения
Обновлено: 6 янв. 2023 г.

- este o procedură în timpul căreia medicamentele sunt injectate în uretra și vezică, direct în cavitatea organului bolnav sub formă lichidă. De fapt, instilația vezicii urinare este una dintre metodele eficiente de tratament local al bolilor urologice. Procedura se efectuează utilizând un cateter flexibil de demensiuni 10-15 cm la femei, 25-30 cm la bărbați care se întroduce în uretră. Avantajul metodei este că medicamentele sunt livrate direct la focarele patologiei, ocolind organele sănătoase. În funcție de indicații, antibiotice, antiseptice, antiinflamatoare, medicamente pentru chimioterapie sau soluții, ce îmbunătățesc vindecarea țesuturilor. Instilația vezicii urinare este utilizată pe o scară largă, pentru tratamentul bolilor uretrei și vezicii urinare.
Scopul
- acestei manipulări- lupta înpotriva bolii.
Tratamentul îndeplinește sarcini mai specifice.
Restaurarea membrane interne a vezicii urinare
Distrugerea agenților infecțioși
Eliminarea celulilor maligne
Crește imunitatea locală
Indicații pentru procedură
Instilarea este o procedură serioasă, are loc numai după cercetări de laborator, mai ales după biopsie, cistoscopie.
Principalele indicații pentru procedură sînt cele identificate în timpul studiului.
Ø Disfuncție de prostate
Ø Boli ale vezicii urinare- cistita cronică (diferite forme)
Ø Inflamații canalului urinar-uretrita.
Ø Modificări Post-inflamatorii în uroteliu.
Ø Tumori ale vezicii urinare.
Ø Chimioterapia după rezecția transuretrală a vezicii urinare.
Contraindicații
Există un număr semnificativ de contraindicații care fac procedura de instilare nepractică.
Ø Inflamația acută a tractului urinar.
Ø Stricturi uretrale.
Ø Tuberculoza vezicii urinare.
Ø Febră.
Ø La femei-inflamație acută a vulvei, vaginului.
Ø Sarcina precoce la femei
Reacția individual a organismului cu medicamentele poate fi destul de severă, deci înainte de a începe procedura este mai bine de testat la reacție.
INSTILAȚIA VEZICII URINARE: AVANTAJELE PROCEDURII
Instilația se efectuează în principiu cu antibiotic, antiseptic și soluții ozonate
Efectul substanței medicamentoase nu este asupra întregului corp, ci asupra unei anumite părți a acestuia contribuie la o recuperare mai rapidă și de asemenea, elimină posibilitatea efectelor secundare asupra altor organe, sisteme (ficat, rinichi, sistem imunitar).
Când se efectuiază instilația pe pereții vezicii urinare și uretrei, apare concentrația maximă a substanței medicamentoase, care promovează vindecarea rapidă a membranei mucoase, dă un efect terapeutic maxim și ameliorează durerea într-un timp scurt.
Un efect pronunțat este dat de procedură în prezența cistitei cronice, când aportul pe termen lung de medicamente antibacteriene în interior nu are efectul terapeutic.
Instilația este benefică pentru leziunile profunde ale membranei mucoase, când antibioticele nu pot pătrunde în grosimea peretelui vezicii urinare. Pentru o mai bună efacacitate a medicamentului, se utilizează dimexid, care nu este doar un fel de "conductor" pentru antibiotice, ci are capacitatea de a vindeca suprafețele rănilor și anestezia segmentul afectat.
INSTILAȚIA VEZICII URINARE ȘI A URETREI: CUM SE EFECTUIAZĂ PROCEDURA?
Instilarea este efectuată de urolog într-un birou adaptat special acestui tip de manipulare.
Pentru a injecta medicamente în uretra sau vezică, se folosesc catetere speciale de unică folosință, care devin moi la temperatura corpului. Un astfel de cateter nu dăunează pereților uretrei, nu provoacă senzații dureroase în timpul procedurii. Medicamentele sunt injectate prin picurare printr-o seringă în cavitatea vezicii urinare. În urologie, acesta este unul dintre cele mai populare tipuri de terapie locală.
Pregătirea preliminară pentru instilare nu este necesară. Înainte de procedură, este necesar golirea vezicii urinare.
Femeile sunt instilate pe un scaun gynecologic, deoarece uretra este largă și scurtă, procedura nu provoacă nici o senzație neplăcută. În primele minute, se poate simți o ușoară senzație de arsură, care trece în curând.
La bărbați, instilarea este mai dificilă din punct de vedere tehnic, deoarece uretra lor este mai îngustă și mai lungă, are o îndoire fiziologică și îngustare. Pentru instilarea la bărbați, se utilizează un cateter moale, cu diametru mic. Ieșirea externă a uretrei este tratată cu o soluție antiseptică, iar tubul este prelucrat cu ulei de vaselină. Introducerea este lentă. Pentru a trece secțiuni mai înguste ale canalului, bărbații sînt rugați să respire mai adânc, injectarea ulterioară se efectuează după relaxarea musculară. Soluția pentru instilare este colectată într-o seringă special pregătită. Apoi, un cateter este introdus cu grijă în lumenul uretral și se efectuează procedura. După instilarea vezicii urinare, trebuie să vă abțineți de la urinare cât mai mult posibil, astfel încât medicamentul să aibă efectul dorit (cel puțin 40-60 minute).
Procedurile se efectuează în fiecare zi. Cursul de tratament include 7-15 proceduri.
Dacă uretra la bărbat a fost instilată, pacientul este rugat să prindă uretra cu degetele și să aștepte 2-3minute pentru ca soluția medicamentoasă să pătrundă în membrana mucoasă.
Alegerea soluției medicamentoase și cursul instilațiilor este determinată de medic.
Protargolul-este o soluție ce conține particule de argint caloidal care sînt protejate de distrugerea învelișului proteic artificiale de astfel de particule. Instilarea vezicii urinare cu Protargol- este foarte eficientă pentru infecțiile bacteriene.
Collargol- este deasemenea o soluție caloidală cu particule de argint. Diferența față de Protargol- este utilizarea sa ca o coajă pentru particule de argint. Cantitatea de substanță active este mult mai crescută datorită acestui fapt. Dacă Protargol are un conținut de argint de cel mult 8,3 %, atunci Collargolul conține pînă la 70% din substanța active. Instilația vezicii urinare cu Collargol este mult mai eficientă în tratamentul acestor patologii, în comparație cu Protargolul.
În unele cazuri,- poate fi efectuată și instilarea vezicii urinare cu:
· ulei de cătină,
· 3% acid boric
· clorhexidină,
· rivanol,
· clorură de mercur.
În alte cazuri, medicul decide dacă este nevoie de instilare cu medicamente ce asigură suprafața țesutului muscular și a pereților vezicii urinare, cît și în stratul submucosal. Deoarece soluția injectată rămîne în interiorul organului timp de 2-3 ore.
Se folosesc:
· antibiotic
· antiseptic
· medicamente pe bază de plante
· bacteriofagi
Este contraindicată
- instilarea vezicii urinare și a uretrei dacă este un proces inflamator în vagin și vulvă, tuberculoza vezicii urinare.
În cazurile de cancer al vezicii urinare administrarea de medicamente și vaccinuri prin uretră este singura modalitate eficientă de tratament medical. În așa fel se reduce semnificativ impactul negative al medicamentelor anticanceroase asupra altor organe, în primul rind – a ficatului .
Concluzie
Instilarea nu este utilizată ca procedură independentă, izolată de tratamentul sistemic. Datorită efectului direct asupra localizării inflamației, aceasta poate îmbunătăți eficacitatea administrării pastilelor. În același timp, această metodă nu are efecte secundare, deoarece medicamentul nu afectează nici rinichii, ficatul, sistemul imunitar, nici microflora. În plus, infuzia de bacteriofagi vă permite să afectați rapid infecția localizată în cavitatea vezicii urinare. Instilarea vezicii urinare la bărbați dă un rezultat ridicat chiar dacă straturile profunde ale membranei mucoase sunt afectate.
Comments