Orhita
- Marcel Balagura
- 30 янв. 2021 г.
- 1 мин. чтения
Обновлено: 31 янв. 2021 г.

Orhita – este o afecțiune condiționată de o inflamație specifică sau nespecifică a testiculului.
Etiologie: -traumatisme; -afecțiuni infecțioase virale; -gripă; -parotită epidemică, -bruceloză, -poliartrită reumatică, tifusurele, pneumonia etc.
Tabloul clinic. Evoluția. Simptomatologie. Pacientul se plînge de dureri care apar pe neașteptate în testicul, febră 39-41ºC; frisoane, mărirea în volum a testiculului. De obicei peste 2-4 săptămîni simptomele orhitei se atenuiază, dar în unele cazuri poate apărea supurația orhitei. În aceste cazuri starea pacientului se agravează ca rezultat a intoxicației, durerile în testicul se accentuiază, febra devine ridicată și se menține permanentă, apare edemul și hiperemie cu infiltrația scrotului. Ultimul se contopește cu țesuturile adiacente. Prin evoluție, nu rare ori pot avea loc formarea abceselor testiculului sau atrofia lui.
Diagnosticul se stabilește conform anamnezei și a rezultatelor examenilor obiective, de laborator și altele. Caracteristic sunt cauzele orhitei (traumă, afecțiuni infecțioase etc.). Datele obiective: pielea scrotului este hiperemială, încordată, infiltrală, edematiată.
Diagnosticul diferințial se face cu tuberculoză, tumori. O importanță în diagnosticul diferințial le au: examenul de laborator, bacteriologic, biopsia și consultația diferitor specialiști la necesitate.
Comments