Sindromul de incontinență urinară și prolapsul organelor pelvine
- Marcel Balagura
- 6 нояб. 2020 г.
- 3 мин. чтения
Обновлено: 31 янв. 2021 г.

Sunt statistici triste despre faptul că mai mult de 50% femei în vârstă suferă de diferite forme de sindrom al incontinenței urinară și prolaps (căderea) organelor pelvine.
Căderea pereților organelor pelvine la femei, poate fi observată chiar și după nașterea normală, ceea ce se datorează întinderii mușchilor sau deteriorării țesuturilor perineului. În același timp, doar 29% dintre femeile cu aceste probleme solicită asistență medicală, iar în Moldova situația este și mai puțin favorabilă. Oamenii adesea nu cunosc existența unor tratamente minim invazive moderne .
Care este motivul ?
Datorită caracteristicilor anatomice, femeile se confruntă cu sindromul incontinenței urinare de 2 ori mai des decât bărbații. Premisele apariției acestei patologii pot fi sarcina și nașterea, intervențiile chirurgicale pe organele pelvine, prolapsul (căderea) organelor pelvine. Creșterea riscului de urinare involuntară pot fi bolile endocrine (inclusiv diabet zaharat), boli neurologice, tulburări ale tractului gastro-intestinal (constipație frecventă).
De asemenea, dezvoltarea incontinenței este adesea o predispoziție genetică dar și stilul de viață modern: hipodinamia, malnutriția, promovarea obezității.
Odată cu vârsta, sindromul începe să se manifeste în timpul menopauzei. Schimbarile hormonale, scăderea producției de estrogen duce la o încălcare a tonusului muscular al organelor pelvine, care afectează negativ starea sistemului urinar.
Clasificare
Ușoară - gradul de incontinență urinară excreția involuntară a urinei are loc numai cu o creștere bruscă a presiunii intraabdominale: tusă severă, mers pe jos rapid, alergare. Excreția urinei-nu mai mult de câteva picături.
Medie - gradul de incontinență urinară a problemei, apare deja cu efort fizic ușor, mers pe jos.
Severă - gradul de excreție incontinență urinară, fluide chiar și în repaus, fără nevoia imperativă de a urina, golirea completă a vezicii urinare.
Desigur, puteți cumpăra produse speciale de igienă, alegerea este diversă. Dar, cum să scăpați de sentimentul de disconfort fizic și psihologic? Nervozitatea constantă din cauza temerii că problema va deveni evidentă pentru alții, este capabilă să provoace dezvoltarea depresiei chiar și la un optimist. Suferă și viața personală. Ce fel de satisfacție sexuală poate fi atunci când organismul vă poate "dezamăgi" în orice moment? Ca rezultat, singurătate. Dacă aveți simptome de incontinență urinară, trebuie să vă luați în mâini, să uitați de jenă și să vă adresați medicului.
Sunt mai multe metode de tratare a sindromului de incontinență urinară, ele diferă unul de celălalt în eficiență, invazivitate, perioada de reabilitare ulterioară. Astfel medicul , în funcție de severitatea patologiei, vârstei, anamnezei, conform rezultatelor examinării, poate recomanda pacientului:
modificarea stilului de viață, ceea ce înseamnă normalizarea ratelor de greutate, trecerea la un sistem alimentar echilibrat, reducerea semnificativă a consumului de ceai și cafea; o forma fizică bună: antrenați mușchii pelvieni; efectuați fizioterapie; luați medicamente prescrise de medic;
La un grad sever de prolaps al organelor pelvine și sindrom de incontinență urinară, va fi necesară o intervenție chirurgicală.
Utilizarea tehnologiilor laser este un cuvânt nou, foarte eficient în tratamentul sindromului incontinenței urinare, căderea organelor pelvine. Pregătirea pentru procedură începe cu examinarea: efectuarea de teste, ultrasunete-diagnostic. În absența contraindicațiilor, medicul prescrie cursul necesar de manipulare laser. În timpul sesiunii cu un reflector laser manipulat, concentrându-se cu atenție fasciculul luminos pe zonele cu probleme, medicul efectuează tratamentul suprafețelor zonei exterioare a canalului urinar și a pereților vaginali. Zonele afectate de laser sintetizează în mod activ fibrele conjunctive, fibrele după încălzire devin mai scurte și mai groase, structura țesuturilor perineale este întărită, procesele metabolice și fluxul sanguin sunt normalizate, toate acestea conduc la îmbunătățirea tonusului mușchilor pelvieni, a vezicii urinare.
Este important să rețineți că această metodă de tratament are contraindicații: sarcina; boli de tip viral, diabet, prolaps uterin; neoplasme maligne.
Și în concluzie, fiecare femeie trebuie să-și amintească întotdeauna că problema asociată cu deteriorarea sănătății nu poate fi tăcută, trebuie rezolvată în timp util și eficient!
Comments