top of page

VARICOCEL

Обновлено: 18 апр. 2022 г.

Când venele cordonului spermatic se extind în zona plexului testicular, se dezvoltă varicocelul. Patologia nu pune viața în pericol dar fără tratament la timp apar consecințe destul de serioase . Varicocelul duce la afecțiuni grave care amenință reproducerea sănătății.

Cel mai frecvent sun afectați tinerii de vârstă fertilă (sub 30 de ani)-35%, adolescenți-19%, 17-18 ani-7%.

Cauzele și factorii care pot contribui la dezvoltarea varicocelului:

· tendința la tromboză;

· focare oncologice secundare;

· hemoroizi;

· malformații arteriovenoase;

· tromboembolismul extremităților inferioare;

· activitate fizică excesivă;

· herniile inghinale;

· neoplasme ale rinichiului (în special cel din stânga);

· reflux reno-testicular cauzat de fluxul sanguin retrograd;

· stenoza venei renale, localizarea neregulată, forma inelară;

· fistula arteriovenoasă.

· predispoziție ereditară;

· creșterea fluxului sanguin venos în scrot sau pelvis;

· defecte anatomice ale organelor genitale sau vaselor (de exemplu, inflexiunea venei testiculare);

· îngustarea lumenului vascular;

· constipație cronică;

· ridicarea regulată a greutății.


Mișcarea sângelui în testicul este îndreptată de jos în sus. Fluxul sanguin invers este împiedicat de supapa venoasă, care nu mai funcționează cu varicocel. Ca urmare, o parte din sânge este aruncată înapoi, fluxul sanguin încetinește, alimentarea cu sânge a testiculelor este întreruptă, alimentarea cu oxigen scade. Dacă operația nu este efectuată în timp, se poate dezvolta- INFERTILITATEA.

Aceasta se datorează unei creșteri a temperaturii scrotului datorată venelor varicoase și ca o consecință, cu o încălcare a spermatogenezei.

Varicocelul este clasificat în trei stadii ,(după severitate):

· stadiul I - nu există modificări vizuale.

Se depistează prin palpare atunci când pacientul este tensionat cu tulburări hemodinamice inițiale. C Infertilitatea este puțin probabilă.

· Stadiul II-varicocelul este determinat prin examinare, sondare.

Testiculele nu sunt schimbate. Tulburări hemodinamice semnificative. Riscul bolilor sistemului reproducător crește. Se recomandă intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea varicocelului.

· Stadiul III-varicocelul este ușor de depistat prin vizualizare și palpare.

Testiculul este redus, mai puțin elastic, pielea de deasupra acestuia este schimbată. Datorită tulburărilor circulatorii severe, atrofia testiculelor. Modificări tisulare la nivel macroscopic.

În stadiul III, există o mare probabilitate de scădere a producției de gonadosteroizi și apariția infertilității.

Varicocelul este clasificat în funcție de localizare:

· Varicocelul din stânga este cel mai frecvent (85% din cazuri).

· Varicocelul pe dreapta (10%).

· Varicocelul bilateral este extrem de rar (5%).

Absența simptomelor la începutul dezvoltării varicocelului duce la un tratament precoce. De obicei, primele semne de varicocel apar la 18-30 de ani. Un bărbat acordă atenție durerii în scrot, în special în timpul efortului fizic, ridicarea greutăților, antrenamentului sportiv activ (sporturi grele, ciclism).

Diagnosticul

Varicocelul are simptome caracteristice, astfel încât diagnosticul său nu provoacă dificultăți speciale. Medicul discuta cu pacientul, află plângerile, studiază anamneza și istoricul medical, este interesat de stilul vieții pacientului.

Apoi se examineaza organele genitale. În al doilea și al treilea grad de varicocel, se observă o plasă venoasă în jurul testiculelor. Dacă patologia tocmai a început să se dezvolte, atunci venele varicoase nu sunt încă vizibile. Dacă se suspectează varicocel, se efectuează un test Valsalva.

Într-o poziție în picioare sau culcat, omul este tensionat și plexul venos lozoidal este bine simțit. Pe această bază, se face un diagnostic. Dacă există îndoieli, imaginea clinică nu este clară, atunci ultrasonografia și dopplerografia sunt folosite pentru a confirma diagnosticul, permițând evaluarea stării vaselor. Deoarece funcția de reproducere suferă de varicocele. Se prescrie o examinare dublă a spermei pentru evaluarea acesteia.

Pentru efectuarea spermogramei, este necesar să se abțină de la relații sexuale și masturbare timp de 3-5 zile. După examinare, este selectat cel mai eficient regim de tratament pentru varicocel, luând în considerare numeroși factori.

Tratamentul

În unele cazuri, atunci când sunt detectate semne de varicocel, dar nimic nu-l deranjează pe pacient, el este capabil să conceapă un copil, trăiește o viață sexuală deplina, indicatorii spermogramei sunt normali, nu există o vase sanguine extinse pe scrot, atunci se alege o tactică de verificare.

În același timp, nu se efectuează niciun tratament, trebuie doar să mergeți la examinarea unui medic-urolog și să faceți anumite-teste conform patologiei. Nu sînt operați acele personae cu vîrsta înaintată , cei care nu mai intenționează să aibă copii și nu predomină dureri .

Tratamentul chirurgical al varicocelului- este necesar pentru bărbații tineri pentru a elimina simptomele și a păstra sau restabili fertilitatea, pentru a preveni tulburările de spermatogeneză.

Terapia medicamentoasă nu dă rezultate în caz de varicocel, prin urmare se propune intervenția chirurgicală. Cu cât este efectuată mai devreme intervenția chirurgicală ca rezultat vor exista mai puține disfuncții testiculare.

Se utilizează unul dintre cele două tipuri de intervenții chirurgicale:

Intervenții chirurgicale-deschise-atunci cînd stadiul este avansat a varicocelului, precum și la bolnavii

cu vîrsta înaintată .

Se face o incizie în zona afectată, unde venele varicoase se intersectează. După intervenția chirurgicală rămâne o cicatrice mica în zona afectată. Dacă trebuie să aplicat o anastomoză( conexiune), facem o incizie de până la 5 cm în regiunea iliacă din stânga.

Metoda minim invazivă de tratament — laparoscopia este recomandabilă pentru a elimina varicocelul în majoritatea cazurilor, în special la adolescenți și tineri.

Un laparoscop și un micro-instrument chirurgical sunt introduse în 2-3 perforări mici. Cu ajutorul manipulatorilor, chirurg-urologul face o legare laparoscopică a venei testiculare. Dacă starea pacientului este satifăcătoare nu manifestă complicații , pacientul în aceiaș zi poate pleca acasă avînd o îngrijire adecvată . În caz de necesitate pacientul poate să se afle în staționar timp de 24 ore s-au poate fi prelungit pînă trei zile .

Durata perioadei de reabilitare depinde de tipul de tratament. Treptat pacientul se întoarce la viața obișnuită după intervenția chirurgicală. După efectuarea laparoscopiei, puteți ridica greutăți minore, să efectuați sport și exerciții fizice active . Dacă tratamentul varicocelului a fost efectuat printr-o metodă deschisă, se recomandă reluarea regimului de încărcare nu mai devreme de o lună. Contactul sexual se abține timp de trei săptămâni. Dacă se respectă toate recomandările medicale, atunci după eliminarea varicocelului nu vor apărea consecințe negative.

Complicații

Varicele cordonului spermatic nu sunt periculoase dar pot duce la complicații severe. În primul rând suferă funcția reproductivă masculină. Boală netratată la timp ,duce la dezvoltarea spermatogenezei la 60% dintre pacienți, 40 % din bărbații care se adresează la urolog cu infertilitate au varicocel.

Apar nu numai modificări vasculare, dar se modifică structura testiculelor și activitatea lor este perturbată.

Rețeaua venoasă extinsă este foarte densă. Acesta "învelește" testicolul, perturbând termoreglarea scrotului care are propriul microclimat. Ca urmare, răcirea normală a organului se oprește (norma este de aproximativ 33 de grade). La temperaturi ridicate, calitatea spermatozoizilor se deteriorează, formarea lor este întreruptă, sinteza androgenului scade, se eliberează o proteină dăunătoare testosteronului. Țesuturile scrotului nu primesc suficiente substanțe nutritive și oxigen. Aceasta duce la o încălcare a microcirculației și a modificărilor trofice. Ca urmare, se acumulează substanțe toxice care afectează organele de reproducere.

Datorită durerii la nivelul organelor genitale, calitatea vieții intime se deteriorează, există o tensiune psiho-emoțională înainte de avea relații sexuale.

Prevenirea

Nu există o prevenire specifică a varicocelului.

Pentru a evita riscurile, se recomandă:

· acordați atenție apariției disconfortului în zona inghinală," lumbago", alte senzații neplăcute, în special în timpul sexului și în timpul muncii grele. La primele manifestări, nu întârziați o vizită la un urolog;

· nu vă supraîncărcați fizic prea mult;

· în cazul bolilor organelor de reproducere, urmați proceduri de tratament și diagnosticare, urmați sfatul unui medic urolog;

· în cazul anomaliilor congenitale, eliminați-le în timp conform indicațiilor;

· dacă aveți probleme cu pubertatea, consultați un medic-urolog;

· faceți sistematic sex pentru a preveni stagnarea sângelui în pelvis;

· evitați constipația, defecarea trebuie să fie regulată;

· renunțați la obiceiurile ca: fumatul, consumul de alcool. Nicotina și alcoolul contribuie la îngustarea lumenului vascular, întreruperea circulației sanguine;

· auto-examinarea va permite detectarea în timp util a semnelor de varicocel. Pentru a face acest lucru, trebuie să examinați organele genitale, să simțiți scrotul, să fiți atenți la schimbările de culoare – pielea poate dobândi o nuanță albăstruie;

· evitați lumina ultravioletă, nu stați în băi fierbinți,sauna. Igiena personală ar trebui redusă la un duș rece, după care este mai bine să purtați chiloții (dacă nu trebuie să părăsiți casa);

· chiar și în timpul iernii, nu folosiți inutil lenjeria termică. Lenjeria de corp ar trebui să fie, de preferință, din material de bumbac, ar trebui să fie liberă, să nu restricționeze mișcarea;

· cu hemoroizi, tromboflebită, probleme cu coagularea sângelui, trebuie să vă înregistrați la un dispensar și să fiți monitorizat de un medic specialist în urologie;

· bebelușii (băieții) nu pot rămâne în scutece mult timp, în special sinteticele care au un efect de "seră". Acest lucru are un efect dezastruos asupra spermatogenezei.



 
 
 

Comments


Пост: Blog2_Post

Форма подписки

Информация отправлена. Спасибо!

+37369368454

Policlinica MedExpert

Strada Gheorghe Asachi 62/3, Chișinău 2028

  • Facebook
  • LinkedIn

©2021 Balagura Marcel - chirurg urolog. 

bottom of page