Ce este urologia pentru femei și de ce este necesar adresarea la timp
- Marcel Balagura
- 11 ian. 2023
- 2 min de citit
Urologul se ocupă nu numai de problemele bărbaților dar tratează și disfuncțiile pelvine la femei - adică tulburări ale anatomiei și funcțiilor vezicii urinare, uretrei , tulburărilor sexuale.
Din păcate, în Moldova, nu este obișnuit să spunem despre toate aceste probleme, mulți nici măcar nu știu că există un astfel de medic.
Important de știut pentru femei, care au probleme legate de incontinența urinară, vezica urinară, uretra, trebuie să se adreseze urologului.
Unele probleme medicale nu sunt vitale- ce nu duc la deces. Pacienții pot trăi cu aceste disconforturi, deși ele incomodează foarte mult procesul vieții. Nu este normal să meargă cu tampoane sau chiar în scutece toată viața. Important să știm cel puțin că există o alternativă.
Fiica discută cu mama ei, despre problemele intime, cu bunica. Și adesea descoperă că au aceleași probleme, deoarece bolile uroginecologice sunt adesea transmise eriditar. Ca urmare, o femeie decide că aceasta este o astfel de variantă a normei: "după naștere".
Problemele uroginecologice pot reduce foarte mult calitatea vieții. Incontinența urinară se manifestă în multe cazuri adesea în timpul actului sexual. Mulți încetează să facă sport din cauza problemelor cu urinarea în timpul efortului fizic. În plus, aceasta este o problemă socială, deoarece totuși există un miros specific neplacut. Etapele finale ale incontinenței urinare pot duce la insuficiență renală.
Pacienții se impart în trei perioade de vârstă
-înainte de naștere,
-după naștere,
-femeie după 45 de ani.
Pentru fiecare dintre ele, în contextul specialității urologice, există probleme caracteristice.
Femeile care nu au născut cel mai adesea au probleme asociate cu inflamația tractului urinar inferior și probleme asociate cu debutul vieții sexuale. Adesea, fetele tinere se plâng de cistite, avînd micțiune frecvente cu dureri în regiunea suprapubiană. Aici este foarte important să se efectueze un diagnostic corect, pentru a determina dacă pacientul nu are patologii ale vezicii urinare, uretrei. Dacă cauza este anatomică, aceasta poate fi corectată prin efectuarea unei mici intervenții chirurgicale reconstructive.
A doua perioadă este sarcina și nașterea. Destul de des după naștere, în special cele traumatice, se dezvoltă căderea pereților pelvieni, incontinența urinară, disfuncția sexuală. Ele pot fi prevenite, dacă corpul feminin va fi pregătit pentru naștere. În întreaga lume progresivă, când o femeie este însărcinată și ajunge la consultația medicului urolog/ginecolog, va fi informată despre exercițiile speciale Kegel pentru a întări mușchii pelvieni.
La a două săptămână după naștere, trebuie să efectuați din nou aceste exerciții, ceea ce vă permite să restabiliți mușchii pelvieni.
În perioada premenopauzei și menopauzei, apar modificări hormonale în corpul feminin.
La 50% din femei, acestea duc la apariția unor probleme asociate cu tulburarea de urinare și căderea organelor pelvine.
Factorii de risc sunt excesul de greutate, fumatul, slăbiciunea ereditară a țesutului conjunctiv, stilul de viață sedentar și nașterea traumatică.
Există diferite grade de incontinență urinară, căderea pereților vaginului și uterului. În funcție de severitatea patologiei, aceasta poate fi tratată cu terapie conservatoare sau tratament chirurgical.

Commentaires