DISFUNCȚIA ERECTILĂ
- Marcel Balagura
- 11 ian. 2023
- 3 min de citit

Sunt multe mituri precum că problemele cu potența sunt numai la bărbații în vârstă. Astăzi, urologii din ce în ce mai mult se confruntă cu necesitatea de a identifica cauzele și de a găsi modalități de a restabili potența la pacienții tineri. Tehnologiile moderne și metodele de tratare a disfuncției erectile (impotență) cu diagnostic în timp util vă permit să îmbunătățiți în mod semnificativ calitatea vieții sexuale a unui bărbat.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, disfuncția erectilă apare la fiecare al zecelea bărbat în vârstă 21-29 ani, 30-35 ani — fiecare a cincea, 40-70 de ani — aproape fiecare al doilea.
Se recomandă consultarea urologului dacă se observă următoarele simptome:
* erecția nu este suficient de puternică pentru contactul sexual;
* probleme sau incapacitatea de a atinge un nivel satisfăcător și de durata a erecției;
* ejaculare prematură.
Cauzele dezvoltării disfuncției erectile pot fi împărțite :
Cauzele externe:
* Fumatul este unul dintre cei mai importanți factori care au un efect negativ asupra funcției erectile.
* Alcool, în special "alcoolismul de bere", dependența de droguri.
* Sindromul oboselii cronice, lipsa cronică de somn, starea constantă într-o situație stresantă la locul de muncă și în relațiile de familie.
* Factori de mediu: alimente dezechilibrate, sărace cu vitamine și oligoelemente, OMG-uri (modificate genetic).
* Radiație.
Ce-i mai importanți factori ai comportamentului sexual sunt stabiliți în copilărie. În această perioadă se formează adesea originile insecurității și timidității tinerești, temerilor de a fi "subevaluate", de a nu produce "impresia așteptată". De-a lungul timpului, ele se pot rădăcina și se pot transforma în complexe psihologice sau fobii, având un anumit efect asupra întregii vieți a unui bărbat.
Cauzele interne:
• Tulburări hormonale: hipogonadism (reprezinta o afectiune in care organismul nu produce suficient testosteron, hormon sexual care joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea baietilor la pubertate, apoi in integrarea psihosexuala a barbatilor), o serie de boli asociate cu tulburări ale funcției hipofizare și a glandelor suprarenale, unele tumori (de exemplu, adenom hipofizar este o tumora benigna (necanceroasa)).
* Efectele secundare ale administrării diferitor medicamente (unele medicamente antihipertensive și antiaritmice, corticosteroizi, medicamente psihotrope și antidepresive etc.).
* Modificări legate de vârstă și dobândite ale țesuturilor și structurilor penisului implicate în mecanismul de erecție.
* Boli neurologice și tulburări (epilepsie, boala Parkinson, scleroză multiplă, leziuni și operații ale creierului și măduvei spinării, pelvisului mic și perineului).
* Boli ale sistemului cardiovascular(hipertensiune arterială, ateroscleroză etc.).
* Diabet zaharat, obezitate, sindrom metabolic.
Lista de mai sus conține doar cele mai frecvente cauze care stau la baza dezvoltării disfuncției sau a bolilor, al căror simptom este deteriorarea calității erecției.
Metode de tratare a disfuncției erectile
Cunoștințele moderne în domeniul urologiei-andrologiei și sexologiei, precum și posibilitatea de a alege în mod individual o combinație de agenți farmacologici, tehnici terapeutice și chirurgicale vă permit să rezolvați astăzi multe probleme legate de disfuncția erectilă (impotență).
Atunci când alegeți o strategie eficientă de tratament, depinde foarte mult de cauzele și gradul de manifestare a disfunctiei, de vârstă, de boli concomitente.
Datorită publicității active astăzi, toată lumea știe numele celor mai cunoscute medicamente pentru a restabili potența. Dar medicii îndeamnă să se abțină pacientul de la auto-lecuire, ceea ce poate duce la efecte secundare negative. Numai consultarea profesională , diagnosticarea optimă urologiei-andrologiei și sexologiei, asigură medicamentele prescrise eficiente ce nu vor dăuna sănătății.
Măsurile de prevenire a disfuncției erectile includ:
* nutriție echilibrată și rațională, bogată în vitamine și oligoelemente, aminoacizi esențiali și acizi grași polinesaturați;
* respectarea regimului de muncă și odihnă, în primul rând un somn complet (în vis corpul se restabilește);
* activitate fizică, activități sportive, inclusiv în aer liber;
* eliminarea situațiilor de stres la locul de muncă și la domiciliu;
* renunțarea la abuzul de alcool( inclusiv berea), fumatul și administrarea oricăror substanțe narcotice;
* prevenirea și tratamentul în timp util a bolilor care duc la disfuncție erectilă (hipertensiune arterială, ateroscleroză, diabet, obezitate etc.).
Separat ar trebui să fie numit alimente care imbunatatesc functiile erectile : uleiul de măsline, nuci, măcieș, coacăză, fructe și legume proaspete, cereale ), surse de omega-3 acizi grași (ulei de pește, ulei de susan, ulei de porumb), aminoacizi esențiali (lapte și produse lactate, oua de prepelita, carne și pește). Desigur, este vorba doar de ingrediente naturale, nu de produse modificate genetic.
Încălcările apar foarte rar instantaneu.
Prin urmare, la primele manifestări ale disfuncției erectile, se recomandă consultația imediată la medicul specialist, inclusiv doar pentru sfaturi, a nu pierde momentul, de a începe un tratament, la timpul util, eficient și sigur.
コメント