top of page

Gonoreea


este o infecție sexual transmisibilă, cauzată de gonococ. În majoritatea cazurilor infecția survine prin contact sexual (vaginal, anal, oral). De regulă, femeile sunt sursa infecției, deoarece boala poate fi asimptomatică și dificil de diagnosticat. Simptomele apar de obicei în perioada de la 2 zile pînă la 3 săptămîni. Există însă și cazuri în care simptomele lipsesc, prezența bolii fiind semnalată mai tîrziu prin complicații severe.

Femeile au secreții vaginale de culoare galben-verzuie, dureri abdominale inferioare și sângerări intermenstruale, dureri în timpil contactului sexual.

La bărbați, forma primară a infecției este uretrita gonoreică, care se caracterizează prin mâncărime și arsură a deschiderii exterioare a uretrei, sunt agravate în timpul urinării. Secreții uretrale purulente de culoare galben-verzui în special dimineața, precum și roșeață severă, umflarea deschiderii exterioare a uretrei.

Există două forme de gonoree:

-acută (până la 2 luni); -cronică (mai mult de 2 luni). Gonococul poate intra în corpul uman simultan cu alte infecții cu transmitere sexuală (ureaplasma, chlamydia, gardnerella, trichomonas), ceea ce duce la o infecție mixtă a tractului urinar. Cea mai des întîlnită combinație a infecției gonococice cu chlamidia și ureaplasma. Având în vedere că aceste infecții nu sunt sensibile la majoritatea medicamentelor utilizate pentru tratarea gonoreei, sunt necesare teste suplimentare de laborator și terapie mai lungă.

Infecția cu gonococ poate provoca: -uretrita -proctita -stomatită -faringită ochiul gonoreei Complicațiile gonoreei La bărbați, cea mai frecventă complicație este inflamația epididimului - epididimită. La femei, cea mai frecventă complicație a gonoreei este boala inflamatorie a uterului, care este una dintre principalele cauze ale infertilității feminine. În același timp, dispozitivul intrauterin (sterilet) și ciclului menstrual cresc riscul bolilor inflamatorii ale uterului. Atunci când se răspîndesc gonococii în alte organe, apare o infecție gonococică diseminată. Acest lucru afectează articulațiile, pielea, creierul, inima și ficatul. Când gonococul ajunge în ochi, se produce conjunctivita gonococică.

Diagnosticul gonoreei

Simptomele nu sunt suficiente pentru a diagnostica gonoreea. Este necesară confirmarea diagnosticului prin metode de laborator.

Diagnosticarea gonoreei acute la bărbați se bazează de obicei pe rezultatele unui frotiu general. În gonoreea cronică la bărbați, precum și în orice formă a bolii la femei, sunt necesare metode mai precise de investigare - PCR (Metoda reacției în lanț a polimerazei) sau cultură.

Parteneri sexuali

Dacă sunteți vindecat și partenerul sexual nu este, puteți deveni ușor infectați din nou.

Este foarte important să informați partenerii sexuali despre boală, chiar dacă nu le deranjează nimic și să-i convingeți să se supună examinării și tratamentului. Un curs asimptomatic nu reduce riscul complicațiilor.

 
 
 

Comentários


Пост: Blog2_Post
bottom of page