Pregătirea pentru concepție - aspect importante despre sanatatea unui barbat
- Marcel Balagura
- 11 ian. 2023
- 4 min de citit
Se spune că în viață un om trebuie să facă trei lucruri importante: să construiască o casă, să planteze un copac și să aibă un fiu. Decizia de a deveni tată este un moment crucial în viață. Puteți schimba locul de muncă, puteți trece la o nouă reședință și puteți schimba complet cercul de comunicare, dar copilul este pentru viață.
Sănătatea lui va determina percepția dvs. asupra lumii, succesele sale vor afecta în mod direct stima de sine, iar dragostea copilului te va încălzi zilnic, în fiecare minut, în fiecare secundă!
Pentru o femeie, vizita la ginecolog a devenit rutină, se poate spune un proces obligatoriu înainte de planificarea sarcinii. Dar la concepție participă două celule -un ou și un spermatozoid, ceea ce înseamnă că calitatea materialului ereditar, capacitatea de a concepe, pe care o numim fertilitate, depinde direct de starea de sănătate a viitorului tată.
Pericole moderne pentru sănătatea bărbaților
Sănătatea bărbaților - prin urmare, caracteristicile calitative și cantitative ale lichidului seminal, capacitatea s-a de fertilizare, sunt influențate de numeroși și diverși factori. Te-ai întrebat vreodată — ce mâncăm? Ce produse sunt pe masa noastră, de unde sunt și în ce condiții sunt cultivate? De ce laptele după deschidere nu se deteriorează în frigider timp de aproape o săptămână și untul nu se topește? Unde înoată peștele pe care îl mâncăm și ce mănâncă? În ce sunt ambalate produsele noastre? Ce capcane pentru potențialul reproductiv al unui bărbat poartă cosmetice moderne, creme de bronz, chimie de uz casnic? Nu mai vorbesc despre ceea ce bem în viața de zi cu zi și cu ce respirăm …
Urbanizarea, factorii de mediu, stilul de viață și nutriție, boli cronice, administrarea de medicamente, obiceiurile, disponibilitatea de stres, iritante, condițiile nocive de producție, de exemplu, substanțe chimice, radiațiile ionizante, vibrații, temperaturi ridicate — toate acestea, fără îndoială, afectează organismului uman. Și mai ales vulnerabil la aceste influențe este corpul masculin.
În ultimii 50 de ani, în multe țări industrializate, calitatea spermei sa deteriorat dramatic la bărbați. Un bărbat occidental mediu produce de două ori mai puțin spermă decât tatăl sau bunicul său. Cercetările din Danemarca, Scoția și Franța arată că densitatea spermei la bărbații mai tineri este mai mică decât cea a celor mai în vârstă. În unele țări europene, calitatea scăzută a spermei este tipică pentru fiecare al treilea tânăr.
Una dintre cauzele frecvente ale infertilității masculine este procesul inflamator al sistemului reproducător.
Infecțiile -sunt important să se detecteze în timp
Incidența ridicată -a infecțiilor genitale se datorează prevalenței procesului inflamator, posibilității unei leziuni asimptomatice prelungite a glandelor sexuale și care are adesea un curs cronic și recurent. Semnele indirecte care indică infecția organelor genitale sunt modificările volumului normal al spermei, tulburările motilității și aglutinarea spermatozoizilor, anomaliile în indicatorii biochimici ai secreției glandelor sexuale. Procesul infecțios și complicațiile pot afecta în mod izolat sau în mod consecvent diferite organe ale sistemului genito-urinar: glanda prostatică, veziculele seminale, testiculele și apendicele lor.
Infecția duce adesea la apariția unui proces inflamator cronic în glandele sexuale, provocând efecte toxice asupra epiteliului spermatogen, încălcarea barierei hematotesticulare, proprietățile reologice și componentele chimice ale lichidului seminal, activarea procesului autoimun cu apariția anticorpilor antispermali. În patogeneza bolilor inflamatorii, cel mai adesea manifestată sub formă de prostatită și veziculită, infecțiile cu transmitere sexuală.
A fost stabilită o frecvență mare de forme asimptomatice și subclinice ale procesului inflamator, cauzate de chlamydia, ureaplasme și micoplasme. Aceste boli inflamatorii sunt cele mai periculoase din punct de vedere al apariției infertilității, deoarece din momentul apariției infecției și momentul vizitei la medic pentru a afla motivul infertilitații trece o periodă de timp. Și în toți acești ani, infecția nu este diagnosticată și tratată. Ca urmare a acestei încălcări a funcției de reproducere la bărbați poate fi cauzată chiar de obstrucția parțială sau completă a canalelor deferent, iar la femei — obstrucția tuburilor uterine și procesul de aderență în pelvisul mic.
Paternitatea tîrzie este un factor de risc
Dacă un părinte a depășit limita de 50 de ani, aceasta duce la o dereglare a unui set de cromozomi sau a unei boli ereditare la copil. În general, riscul de a avea descendenți nesănătoși la astfel de tați este mai mare decât în cazul celor mai tineri. La împărțirea celulelor spermatogenezei și formarea de noi lanțuri ADN, există întotdeauna un risc de "rupere" a genei. Cu cât un bărbat este mai în vârstă, cu atât este mai mare procentul de dereglare a cromozomilor sau unor boli eriditare . Deci, un tată de douăzeci de ani poate transmite moștenitorilor aproximativ 25 de mutații ereditare, treizeci de ani-50, iar cincizeci de ani - deja aproximativ 100.
Desigur, mutația genetică nu înseamnă încă defectul obligatoriu asociat cu boala ulterioară a copilului, dar este un factor de risc serios. Părinții cu vârstă înaintată au mai multe șanse de a avea copii cu tulburări de formare a scheletului și a țesutului osos. Există, de asemenea, o amenințare de dezvoltare la copii a abaterilor mintale. Potrivit studiului, dezvoltarea sindromului autismului la copiii cu parinti cu vârsta peste cincizeci de ani este de două ori mai frecventă decât cei ale căror tați nu au mai mult de treizeci de ani.
Potrivit cercetătorilor, părinții de 55 de ani și peste - sunt de cinci ori mai susceptibili de a da naștere unui copil cu sindrom Down, cu 37% riscul de psihoză maniaco-depresivă . La femeile care poartă un copil al cărui tată are peste 55 de ani, probabilitatea de avort spontan și sarcini înghețate crește de două ori. Desigur, majoritatea copiilor se nasc încă sănătoși. Dar este important să știți despre aceste riscuri.
Astfel, aproape fiecare om în timpul nostru are un motiv pentru o examinare anticipată în planificarea "moștenitorului". Acest lucru va ajuta la evitarea consecințelor grave și uneori ireparabile pentru sănătatea viitorului copil.
Sarcina medicului este de a examina cu atenție pacientul, condițiile de viață și mediul profesional, obiceiurile alimentare, prezența intoxicațiilor cornice, pentru a afla dacă există deja efectul lor asupra sferei reproductive, totodată de a desemna corect examinarea.
Comments