Tratamentul litiazei renale
- Marcel Balagura
- 11 ian. 2023
- 2 min de citit
Tot arsenalul de medicamente utilizate în acest scop poate fi împărţit în medicamente antispastice.
1.(Papaverina, Platifilina, No-şpa etc. se administrează i/m, i/v).
2. Antiinflamatorii nesteroidieni (Diclofenacul, Piroxicamul, Fenilbutazona, Indometacina etc. în formă injectabilă sau în supozitoare).
3. Medicamente, care conţin şi o componenţă antialgică (Baralgina).
4. Alte medicamente atunci când colica urinară este în asociere cu alte afecţiuni (cardiovasculare, neurologice, gastrointestinale etc.). Atunci, când măsurile conservatoare – medicamentoase n-au avut efectul dorit, bolnavul trebuie să fi e spitalizat şi, se vor întreprinde alte măsuri terapeutice – de a restabili permeabilitatea traseului urinar. Dacă şi aceste măsuri nu vor rezolva problema respectivă – se va recurge la nefrostomie percutană. Terapia anuriei se realizează prin restabilirea permiabilităţii căilor urinare care se va face prin cateterismul ureteral dezobstruant sau în caz de eşec, nefrostomia percutană ori deschisă, pielo – sau ureterolitotomie.
Tratamentul chirurgical are ca scop înlăturarea calculului. Metode sunt mai multe, iar indicaţiile tratamentului chirurgical sunt: Calculii urinari obstructive cu afectarea morfologică şi funcţională a rinichiului, calculi urinar simptomatici cu dureri persistente a hematuriei, a pielonefritei secundare. Le voi numi pe unele dintre ele:
• Pielolitotomia, Ureterolitotomia, Cistolitotomia, Nefrolitotomia, Nefrectomia.
• Nefrolitotomia percutană [NLP].
• Litotriţia extracorporeală.
Tratamentul conservator al litiazei cuprinde:
• Cură de diureză.
• Regim igienodietetic corespunzător. Corejarea ph-lui urinar.
• Administrarea preparatelor fitoterapeutice.
• Prevenirea şi combaterea infecţiei.
• Tratamentul afecţiunilor asociate. După datele din literatura de specialitate calculii sub 3 mm se pot elimina spontan în 90% din cazuri, între 3-5mm – 60% cazuri şi mai mult de 7 mm în 20% cazuri. Calculii de acid uric, cistina neobstructivă se vor elimina prin administrarea medicamentelor: (Ciston, Şhilingtong, Urinex, Rovatinex, Fitolizin etc. Iar cei simptomatici vor fi trataţi cu preparate antiseptice şi antialgice. (No-şpa, Baralghina etc.).
Tratamentul litiazei urice constă în alcalinizarea urinei. Se vor administra: Citrate, Urolуt,,U” Blemaren etc. Deasemenea, bolnavilor li se recomandă preparate care vor reduce nivelul de acid uric în sânge (Alopurinol, Milurit etc.). Se recomandă de a reduce în alimentaţie produsele hiperproteice(peşte, mezeluri, carne de vită etc.). D-penicilinamina şi Thiola se administrează în litiaza cistinică. Tratamentul recidivelor litiazice – se aplică obligatoriu oricărui pacient cu diagnosticul de maladie litiazică indiferent dacă a fost rezolvat chirurgical sau s-a eliminat calculul spontan. Acest tratament se administrează după stabilirea compoziţiei chimice a calculului. El conţine măsuri de ordin general cura de diureză – utilizarea zilnică a lichidului în cantităţi care ar asigura o diureză nu mai mică de 2,5 litri, iar după alte criterii densitatea urinei nu trebuie să fi e mai mare decât 1015. În caz de litiază cistinică diureza trebuie să fi e cel puţin 5 lit în 24 de ore.
Deasemenea, se recomandă de a evita transpiraţiile, expunerea la soare, regim activ cât posibil, evitarea modului sedentar de viaţă şi imobilizarea la pat.
Va urma....Tratamentul profilactic specific

Comments