top of page

ASPECTE CONTEMPORANE ÎN DIAGNOSTICUL CANCERULUI DE PROSTATĂ (C.P.), MARCEL BALAGURA



Rezumat Adenomul de prostată împreună cu Cancerul de prostată (C.P.) reprezintă o problemă socio-medicală la bărbați. Incidența adenomului și a cancerului de prostată este înaltă, iar mortalitatea populației prin aceste afecțiuni este în creștere. Cancerul de prostată în R.Moldova are o tendință spre creștere. Diagnosticul defi nitiv paraclinic al adenomului și a cancerului de prostată se bazează prin ultrasonografi e și examenul imagistic prin tomografi e computerizată. Rolul principal în diagnosticul precoce a adenomului și a cancerului de prostată îl are medicul de familie. Cuvinte-cheie: adenomul de prostată; Cancerul de prostată (C.P.); algoritmul de diagnostic și supraveghere a pacien- ților cu adenom și cancer de prostată. Examenul manual rectal. PSA la bolnavii cu adenom și cancer de prostată. Medicul de familie.

Summary. Current issues on the diagnosis of prostate cancer (PС) BPH with prostate cancer (PC) is a socio-medical problem in men. The incidence of adenoma and prostate cancer is high and the population mortality by these diseases is increasing. Prostate cancer in Moldova has a tendency to increase. Defi nitive diagnosis of adenoma and cancer paraclinically prostate exam is based ultrasound imaging and computed tomography. The main role in early diagnosis of adenoma and prostate cancer who have a family doctor. Key words: BPH; Prostate cancer (C.P.) surveillance and diagnostic algorithm of patients with adenoma and prostate cancer. Manual rectal exam. PSA in patients with prostate adenoma and cancer. The family doctor.

Резюме. Современные вопросы о диагностикe рака предстательной железы (РП) ДГПЖ и рак простаты (РП) являются одной из социально-медицинской проблемой у мужчин. Заболеваемость аденомой и раком простаты является высокой, а смертность населения возрастает. Рак предстательной железы в Молдове имеет тенденцию к увеличению. Окончательный диагноз аденомы и рака простаты подтверждается радиологическими и изотопными методами исследовании (МКР, КТ). Основную роль в ранней диагностике аде- номы и рака простаты, пренадлежит семейному врачу. Ключевые слова: ДГПЖ; pак предстательной железы наблюдение и диагностический алгоритм у больных с аденомой и раком простаты, ректальное исследование. ПСА у пациентов с аденомой предстательной железы и раком. Семейный врач.


Cancerul de prostată în prezent este una din principalele probleme de sănătate ale bărbaților. Conform datelor Organizației Mondiale a sănătății, cancerul de prostată este una din cele mai frecvente cauze de deces în țările dezvoltate, cedând numai maladiilor cardiovasculare. Astfel, în fi ecare an pe glob decedează de cancer de prostată circa 10 mln. de oameni. În Europa sunt diagnosticate în fi ecare an 2,6 milioane de cazuri noi de cancer de prostată. Cancerul de prostată constituie o problemă actuală reprezentând 11% din tumorile maligne și determină 9% din decese prin cancer de prostată. Incidența (C.P.) este destul de înaltă (55-58 la 100.000 locuitori). În Republica Moldova incidența alcătuiește 68 cazuri la 100.000 populație sau 139 cazuri primare anual. Institutul Oncologic din Republica Moldova a constatat o creștere a cancerului de prostată la 222 de cazuri în anul 2007, până la 242 cazuri în anul 2008. Mortalitatea prin cancer de prostată în 2006 a constituit 4,1%, iar în 2009 – 8,1%. În pofi da măsurilor întreprinse de Comunitatea Mondială a medici lor specialiști și până astăzi rămân actuale unele aspect ale cancerului în general și al cancerului de prostată în special. O atenție sporită medicii specialiști îi acordă diagnosticului canceru- Științe Medicale 333 lui de prostată. Rămân nesoluționate defi nitiv și alte lucruri ale cancerului de prostată. Strategia principală a medicului de familie în combaterea cancerului este diagnosticul precoce a tumorilor maligne. În acest compartiment, veriga-cheie este diagnosticul activ și pasiv a stărilor precanceroase a tumorilor maligne. De aici reiese că succesul în combatera cancerului depinde de vigilența oncologică a medicului de familie din Republica Moldova, fi indcă pacientul pentru prima dată se adresează anume lui după asistență medicală. Reieșind din cele descrise mai sus ne-am pus ca scop: “Studierea celor mai informative și mai des întâlnite semne clinice la pacienții cu acuze la patologia urogenitală, inclusiv a cancerului de prostată”. Sarcinile studiului

1. Descrierea simptomelor subiective, obiective, principale a pacienților suspecți la cancer de prostată.

2. Depistarea factorului de risc la pacienții cu cancer de prostată.

3. Concretizarea metodelor relevante în diagnosticul precoce a cancerului de prostată.

4. Alcătuirea algoritmului de disgnostic precoce a cancerului de prostată, de către medicul de familie.

Material și metode Începând cu anul 2008 și până astăzi am activat și activez ca medic urolog în AMT Buiucani și în ofi ciile medicilor de familie din peste 40 de sate din Republica Moldova. Au fost consultați și examinați mai multe mii de pacienți care s-au adresat la medicul urolog cu plângeri de ordin general și cu acuze caracteristice patologiei urogenitale. În tabelele și fi gurile ce urmează prezint datele studiului. Din datele prezentate în tab.1 putem concluziona că atât în mediul urban, cât și în rural peste 50% din persoanele examinate aveau vârsta de la 41 la 60 de ani. Majoritatea absolută a bărbaților care s-au adresat la urolog au avut vârsta mai mare de 40 de ani – 1860 (84,8%) din totalul de 2194 de persoane. În datele de literatură specializată sunt prezentate unele din afecțiuni urogenitale care după opiniile lor pot fi socotite ca factor de risc în dezvoltarea cancerului de prostată. Am examinat incidența a cinci forme nozologice diagnosticate la acești pacienți. Din datele prezentate putem face concluzia că cele mai frecvente afecțiuni la persoanele examinate au fost:

1. Pielonefrita;

2. Cistita și locul;

3. Adenomul de prostată.

Acuzele persoanelor examinate sunt multiple și diverse cele mai frecvente sunt: stranguria, nicturia și disuria fapt ce face diagnosticul de patologie urogenitală difi cil. Medicul și, mai ales, medicul de familie trebuie să folosească tot arsenalul posibil de metode pentru a nu face greșeli.

Cele mai frecvente semne obiective la persoanele examinate au fost: examenul manual rectal (40,48% și 45,18%).

Din datele prezentate se vede că la toate persoanele examinate nivelul de PSA s-a aflat în limitele normale, puțin mai ridicate au fost în grupele de vârstă de la 60 de ani în sus, fapt ce îl impune pe medicul de familie și urolog să supravegheze acești pacienți în dinamică.

Ultrasonografi a și tomografi a computerizată sunt metodele principale în diagnosticul paraclinic a adenomului și cancerului de prostată. Concluzii: 1. Adenomul și cancerul de prostată sunt afecțiuni întâlnite la bărbați. 2. Diagnosticul precoce a acestor afecțiuni constituie o problemă de bază în acțiunile medicilor în combaterea incidenței crescute a cancerului de prostată. 3. Medicul de familie este veriga principală în diagnosticare și supravegherea adenomului și cancer de prostată.

mai mult

Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţe Medicale

Numărul 3(48) / 2015 / ISSN 1857-0011


Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page