top of page
Поиск

Boala Peyronie

  • Фото автора: Balagura Marcel
    Balagura Marcel
  • 21 нояб. 2018 г.
  • 3 мин. чтения

Boala Peyronie Este o afecțiune cronică, benignă condiționată de o indurație fibroblastică a tunicii albuginee, corpilor cavernoși care provoacă dureri și deformație la erecție .

Incidență. Afecțiunea mai frecvent se întâlnește la persoanele cu vârsta de 40-60 ani. Însă ea poate fi diagnosticată atât la vârstele sub 30 de ani, cât și peste 60 de ani. V.Tode, 2001 a constatat că din cele 100 necropsii la 23 dintre ele au fost depistate schimbări patomorfologice asemănătoare bolii Peyronie și, el presupune că în această patologie sunt și forme subclinice.

Etiologia. Cauza afecțiunii actualmente nu este definitiv elucidată. Posibil în apariția bolii au influență mai mulți factori:

- Microtraumatismele tunicii albuginee;

- Hipo sau avitaminoza A;

- Tulburări hormonale.

Unii specialiști consideră că această maladie poate fi o colagenoză. În susținerea acestei afirmări ei au constatat că această maladie frecvent este în asociere cu contractura Dupuytren, periartrita scapulohumorală, fibroza cartilajului auricular etc. Alții au stabilit că maladia Peyronie se întâlnește mai frecvent la persoanele cu histocompatibilitate HLA-B27 – în 88% cazuri pacienții conțin acest antigen, în comparație cu 36,0% – la persoanele sănătoase. Patogenia și anatomia patologică. Formarea plăcuțelor evoluează în 4 faze:

Faza 1 – sunt modificări microscopice în tunica albuginee, dureri la erecție;

Faza 2 – apar plăcuțe, care conțin fi bre elastice;

Faza 3 – înlocuirea fi brelor elastice cu fi bre de colagen și depuneri de hialină;

Faza 4 – plăcuțele se calcifi că.

Evoluția procesului de formare a plăcuțelor este cronic, lent. De la apariția infiltratului limfocitar și până la fi broblastie cu calcifiere a infiltratului inflamator trec în mijlociu 1,5-2 ani.

Macroscopic. La nivelul tunicii albuginee și în corpurile cavernoase pe spatele penisului apar infiltrate dure, nedureroase de consistență cartilaginoasă. Ele au forma unor noduli, plăcuțe, inele, cordoni de 0,5 mm – 4-5 cm lățime, lungime. Pot fi una sau mai multe. Aceste modificări duc la deformația penisului și la dureri. Aspectul microscopic. Este prezentat de infiltratul inflamator perivascular, constituit din limfocite și plasmocite evoluând și transformându-se într-o infiltrație fibroblastică densă cu calcifieri. Tabloul clinic și evoluția bolii. În stare de repaus bolnavul nu prezintă acuze. Iar durerea și deformația corpilor cavernoși se apreciază la erecție și în timpul actului sexual.

Obiectiv – la palpare se depistează plăci, noduli, cordoni, inele, indurație în tunica albuginee de o consistență dură, indoloră, pielea la acest nivel este mobilă, neafectată. Examenul paraclinic.

Examenul ultrasonografic – determină dimensiunile plăcuțelor.

Rentgenografia – este informativă în 20-30% de cazuri când au loc calcifierea plăcuțelor. Tomografi a computerizată poate să fie utilă în unele cazuri. Diagnosticul diferențial se va face cu:

- Fibroza posttraumatică a corpilor cavernoși;

- Tumoră primară, sau metastatică în țesutul cavernos cu dezvoltarea deformației peniene;

- Fibroza secundară a unei periartritei;

- Incurbația congenitală a corpilor cavernoși în hipospadias.

Tratamentul este preponderent medical (conservator). În pofida faptului că metodele propuse nu sunt eficiente astăzi se folosesc: Vitamina E 300-600 mg/24 ore 3-6 luni; Electroforeză (cu hidrocortizonă, tripsină, lidază, Interferon alpha 2b) etc.

- Ultrasunetul

- Laserul

- Rentgenoterapie

Tratamentul chirurgical va fi aplicat în caz de:

- Insuficiența metodelor conservatoare

- Prezența unor deformații peniene considerabile a corpilor cavernoși

- Intervențiile chirurgicale vor fi efectuate nu mai devreme de 2 ani de la debutul bolii. Se pot utiliza următoarele tehnici:

1. Excizia în totalitate a plăcuțelor, nodulelor cu plastiile defectelor.

2. Utilizarea de proteze peniene.

3. Alte metode posibile.

Concluzie: Boala Peуronie prezintă o patologie care rar se întâlnește și, este greu de diagnosticat, deoarece sunt cazuri subclinice, iar în alte cazuri, poate fi confundată cu diferite procese fi brotice, tumori.


 
 
 

Comments


Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© Marcel Balagura, Urologie Clinică, 2015.  

bottom of page