© Marcel Balagura, Urologie Clinică, 2015.  

Pielonefrita cronica

November 29, 2018


– Este o nefrită tubulointerstiţială cronică de cauză bacteriană. Pielonefrita cronică se dezvoltă la 1/3 dintre pacienţii cu infecţii urinare. Anual pe plan global se îmbolnăvesc de pielonefrită cronică 1:1000 locuitori. Pielonefrita cronică este una dintre cele mai frecvente patologii existente cu afectarea preponderentă a persoanelor apte de muncă provocând cheltuieli însemnate.
Insuficienţa renală cronică terminală este cauzată de pielonefrita cronică în circa 10-15% din cazuri. Pielonefrita cronică a fost diagnosticată la 19,6% de pacienţi din mediul rural al Republicii Moldova care sau adresat la medicul urolog în oficiile medicilor de familie.
Etiopatogenia şi factorii de risc a PNC sunt: PNA, Infecţiile urinare. Iar agenţii bacterieni sunt cei obişnuiţi (gram124 negativi) patologiile laringelui şi rinosinusale, diabet zaharat, dereglări urodinamice, răceala, adenom de prostată şi cancer de prostată, malformaţii congenitale şi dobândite.
Anatomia patologică – Rinichiul afectat este mic cu o suprafaţă neregulată.
Se atestă o scleroză şi cicatrice postinflamatorie. Pe unele secţiuni se constată diferite modificări de structuri morfologice.
Microscopic – se apreciază infiltraţie inflamatorie cu plasmocite şi limfocite a interstiţiului renal, obstrucţie a tubilor de diferit grad, glomeruli fibrozaţi, hialinizaţi.
Simptomologia şi evoluţia bolii: PNC are o evoluţie lungă, ani de zile fără a avea semne clinice evidente de patologie urogenitală. Simptomologia PNC depinde de intensitatea procesului patologic, răspândirea lui şi de fazele de dezvoltare. În cazurile de PNC obişnuită, clasică simptomele vor fi următoarele: durere sau genă în regiunea lombară, hipertensiunea arterială, subfebrilitate, uneori frisoane, poliuria, nicturia, în unele stadii avansate şi cu o evoluţie nefavorabilă a PNC se poate constata – anemie, uremie, astenie şi oboseală cu pierderea permanentă sau temporară a capacităţii de muncă.
Bacteriuria, leucocituria şi proteinuria uneori pot fi prezente la pacienţii fără infecţii acute. PNC are de cele mai multe ori o evoluţie severă şi se pot înregistra unele complicaţii, inclusiv, insuficienţa renală cronică. RRVS şi UIV atestă rinichiul mic, atrofic, deformări cicatriciale ale conturului renal, index parenchimatos redus şi calice mici dilatate în bulă.
Cistouretrografia micţională – evidenţiază RVU într-un număr mare de cazuri 
Examenul de laborator: leucociturie intermitentă stabilită.
Tratamentul pielonefritei cronice – Important este de a preveni pielonefrita cronică deoarece leziunile patologice din PNC sunt ireversibile. O importanţă deosebită o are diagnosticarea şi tratarea infecţiilor tractului urinar, a RVU la copil, permiabilizarea căilor urinare. Tratamentul PNC include:

1. Terapia cazurilor de acutizări a PNC

2. Terapia recidivelor

3. Terapia antibacteriană adecvată

4. Terapia antiinflamatorie

5. Terapia bolilor asociate

6. Terapia imunomodulatorie

Va urma....

Please reload

Избранные посты

ENUREZISUL

January 19, 2019

1/10
Please reload

Недавние посты

January 19, 2019

January 19, 2019

January 19, 2019

January 19, 2019

January 19, 2019

December 23, 2018

December 1, 2018

December 1, 2018

Please reload

Архив