© Marcel Balagura, Urologie Clinică, 2015.  

Rolul sarcinei în Incontinența urinară

December 23, 2018

 

 

Dereglările anatomo-funcționale primare sau secundare a sfincterilor v-a duce la apariția I.U. de diverse forme de manifestare clinică.
În continuare vom descrie rolul factorului sarcinii in Incontinența urinară
Sarcina -este un proces normal în care au loc mai multe schimbări în organism în general și în sistemul de organe pelviene în special. Printre acestea putem numi slăbirea musculaturii, sistemului fascial și ligamentar ce poate duce la apariția I.U. În timpul sarcinei se micșorează producerea de estrogeni care sunt responsabili de elasticitatea țesuturilor precum și a ligamentelor și a mușchilor.Din aceste cauze se deteriorează tonusul uretrei și ca rezultat are loc I.U. la efort fizic. I.U. se întîlnește frecvent pe parcursul sarcinii, în special Incontinența urinară la efort este de 8-85%- este tranzitorie și dispare după naștere. Sarcina reprezintă un factor de risc independent de modul de naștere. Riscul de apariție a Incontinenței urinare la efort sau Incontinenței urinare mixte este de 1,4 ori mai mare la naștere prin cezariană și respectiv de 3 ori mai mare la femeile care nasc pe căile - vaginale în comparație cu femeile care n-au avut sarcini. Femeile care prezină I.U. în timpul sarcinei sunt mult mai susceptibile de a dezvolta Incontinența urinară la efort ulterior. S-a arătat că 30% dintre pacientele cu Incontinență urinară la efort în timpul sarcinei au dezvoltat boala la 5 ani după naștere. 
Femeile care au suportat multiple nașteri precum și a celea la care în timpul nașterii au avut loc complicații sunt supuse mai des apariției I.U. Nașterea este un factor foarte important și are rolul său în etiologia I.U. Incidența I.U. depinde de faptul prin care cale a avut nașterea copilului. De exemplu : - Femeile care n-au avut nașteri Incontinența urinară la efort s-a dezvoltat la 10,0% dintre ele. La 15% Incontinența urinară la efort s-a dezvoltat la femeile care au născut prin operația Cezariană și la 20,0% de femei au făcut Incontinența urinară la efort prin naștere, pe căile naturale.

 

Please reload

Избранные посты

ENUREZISUL

January 19, 2019

1/10
Please reload

Недавние посты

January 19, 2019

January 19, 2019

January 19, 2019

January 19, 2019

January 19, 2019

December 23, 2018

December 1, 2018

December 1, 2018

Please reload

Архив