© Marcel Balagura, Urologie Clinică, 2015.  

PROSTATITA ACUTĂ

January 19, 2019

 

Prostatita acută – este o afecţiune a organismului (bărbaţi) condiţionat de o inflamaţie nespecifică sau specifică a mucoasei prostate.
Factorii determinanţi în etiologia prostatitei sunt infecţiile gram-negative şi mai rar de cei gram-pozitivi. Calea de pătrundere a micoorganismelor în prostată cea mai frecventă este ascendența prin urină.
Cauzele favorizante sunt: stricturile uretrale, prostatita cronică, intervenţii instrumentale endouretrale.
Procesul patologic poate să se limiteze la un singur lob sau poate să cuprindă toată glanda. Se deosebesc următoarele forme de prostatită:
• catarală,
• foliculară,
• parenchimatoasă 
• abces al prostatei.
Tabelul clinic – şi evoluţia bolii. Simptomatologia prostatitei acute are un caracter acut, brusc. Boala se începe: cu febră de 38,0-39,5ºC, frisoane, starea generală a bolnavului este alterată. Bolnavul prezintă dureri perineale, artralgii, mialgii, slăbiciune generală, anorexie, tahicardie. Semnele urinare caracteristice a prostatitei acute sunt: micţiuni imperative, dişurie, urină tulbure, uneori retenţie de urină, polakiurie etc.
Obiectiv – La examenul digital rectal, atunci când se efectuează pentru a exclude altă patologie, prostata este mărită în volum, dureroasă la palpaţie,,Caldă’– de consistenţă ferm – dură iniţial, păstoasă. 
Analiza de laborator – arată o leucocitoză marcată. În caz de piurie, bacteriurie semnificativă şi leucociturie. USG transvezicală şi transrectală va pune în evidenţă o glandă mărită în volum cu echogenitate diminuată.
Diagnosticul diferenţial se va face cu:
• Prostatita granulomatoasă
• Cistita acută
• Cancerul şi adenomul de prostată
• Prostatita cronică
Complicaţii: Abcesul prostatei, epididimita, bacteriemia, şocul septic etc.
Tratamentul – va consta dintr-o terapie intensivă cu cel puţin două antibiotice din grupele: cefalosporinelor şi a fluor-chinolonilor. Tratamentul este de lungă durată 4-6 săptămâni.
În caz de retenţie completă de urină se impune – cistostomia percutanată temporală. Abcesul prostatic constituit necesită de a fi punctat cu evacuarea
colecţiei pe cale rectală sau perineală.
Prognosticul este de obicei bun. În caz de diferite complicaţii ori tratamentul este început târziu şi nu s-a efectuat după o schemă bine pusă la punct, prognosticul va avea unele rezerve.
Profilaxia prostatitei acute va consta în depistarea proceselor premorbide a factorilor de risc, precum şi dispanserizaţia populaţiei cu acești factori de risc şi boli somatice cronice.
Concluzie: Prostatita acută prezintă o problemă actuală prin faptul frecvenţei precum şi pentru consecinţele pe care le provoacă această afecţiune în caz că nu va fi diagnosticată la timp şi nu va fi tratată adecvat.

Please reload

Избранные посты

ENUREZISUL

January 19, 2019

1/10
Please reload

Недавние посты

January 19, 2019

January 19, 2019

January 19, 2019

January 19, 2019

January 19, 2019

December 23, 2018

December 1, 2018

December 1, 2018

Please reload

Архив